• Alegerea uleiului potrivit

  Posted 01 iunie 2018

  Inca exista o mare nebuloasa referitor la alegerea unui tip de ulei pentru masina noastra. Cea mai mare greseala pe care o fac clientii, si, din pacate, si mecanicii sau consilierii de service-uri auto, e sa aleaga uleiul doar dupa clasa de vascozitate SAE.
  Cel mai important, un ulei se alege dupa standardul producatorului.Trebuie sa citim in cartea de service sa vedem ce norma recomanda producatorul pentru motorizarea respectiva si apoi verificam pe spatele bidonului de ulei sa vedem daca regasim si acolo acea norma.
  Astfel avem:

  Grupul VAG (Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Porsche):
  Motoare pe benzina:
  -pana la sfarsitul anului 1999:norma VW 501.01
  -1999-2005:norma VW 502.00
  -dupa 2006(EURO 4/5):norma VW 504.00
  -norma VW 504.00 se poate folosi la orice motor pe benzina, ca si interval extins de service.
  Motoare diesel:
  -fara tehnologia pompe duze (PD) si fara filtru de particule (DPF):norma VW 505.00
  -motoare cu PD, dar fara DPF-norma VW 505.01
  -motoare cu DPF-norma VW 507.00
  -norma VW 507.00 se poate folosi la orice motor diesel, cu exceptia motoarelor R5/V10TDI care cer norma VW 506.01, ca si interval extins de service

  Mercedes Benz:
  -Motoarele pe benzina si Diesel fara sistem de tratare a gazelor de esapament: norma MB 229.1
  -Motoarele pe benzina fara catalizator si motoarele Diesel fara filtru cu particule-norma MB 229.3
  -Motoare pe benzina si Diesel cu catalizator sau filtru cu particule:norma MB 229.31
  -Intervale prelungite de service-norma MB 229.51

  BMW
  -motoare diesel sau benzina pana la 1998-norma BMW Special
  -motoare diesel sau benzina fabricate dupa 1998-norma BMW Longlife-98
  -motoare diesel sau benzina fabricate dupa 2001-norma BMW Longlife-01
  -motoare diesel sau benzina fabricate dupa 2004-norma BMW Longlife-04
  -norma BMW-Longlife-04 se poate folosi la orice motor BMW, ca si interval extins de service

  General Motors
  -pentru motoare pe benzina:GM-LL-A-025
  -pentru motoare pe diesel:GM-LL-B-025
  -pentru motoare fabricate dupa 2007:GM DEXOS 2
  -norma GM DEXOS 2 se poate folosi la orice motor GM, ca si interval extins de service

  Ford
  -motoare fabricate dupa 1998-norma WWS-M2C913-C(Ford WSS-M2C913-B/A)
  -motoare 1.9TDI cu PD (Ford Galaxy)-norma WWS-M2C917-A
  -motoarele cu Euro5 / Euro4 dotate cu filtre cu particule-norma WWS-M2C934-A

  Renault
  -motoare pe benzina si diesel fara DPF-norma RN0710
  -motoare diesel cu filtru de particule-norma RN0720

  Grupul PSA Peugeot/Citroen
  -motoare pe benzina si diesel fara DPF-norma B71 2296 / B712294
  -motoare Euro4/Euro5-norma B71 2290
  Dupa ce am verificat norma corespunzatoare motorizarii noastre, urmeaza alegerea marcii uleiului.
  Si aici sunt foarte multe mituri, de genul ca BMW merge doar cu Castrol, sau la VW ar trebui doar Castrol, sau ca la Mercedes trebuie doar Mobil etc. De fapt, producatorii auto nu mai au voie sa recomande marca de ulei, iar alegerea uleiului sa ramana la latitudinea clientului.
  Si atunci ce marca de ulei ar trebui sa alegem?
  Putem merge pe marcile afiliate constructorilor auto (Grupul PSA-Total;Renault-Elf;Mercedes-Mobil;BMW-Shell;VAG-Castrol) sau putem alege o marca de ulei care ne-a fost recomandata .
  Personal ma feresc sa recomand "cel mai bun ulei", pentru ca nu exista asa ceva, dar apreciez o marca de ulei care un tip de ulei fabricat doar pentru o norma, si nu are insirate sute de norme. Sau, din contra, ma feresc de producatorii care scot pe piata acelasi tip de ulei, cu fix aceleasi norme, dar pe un bidon scrie "Diesel" si pe altul nu scrie nimic.

 • Mituri legate de uleiul de motor

  Posted 01 iunie 2018


  1.Vara ar trebui sa pun un ulei mai vascos si iarna un ulei mai subtire?
  Raspuns:Fals.
  De ceva timp incoace, uleiurile de motor sunt multigrad, si au un nivel constant de vascozitate pe o plaja larga de temperaturi. Ele sunt mai fluide la rece si mai putin fluide la cald.

  2.Uleiul X este cel mai bun ulei...sau la marca Y merge sa pun doar uleiul X
  Raspuns:Fals
  Atata timp cat uleiul respecta norma producatorului pentru motorizarea respectiva, asta denota ca producatorul auto a autorizat respectivul ulei pentru motorizarea sa. Chiar daca producatorii auto au niste contracte incheiate cu anumite marci de uleiuri, asta nu inseamna ca suntem obligati sa punem aceeasi marca de ulei in motorul nostru.

  3.Masina mea s-a obisnuit cu uleiul X.Nu pot sa-i pun altceva.
  Raspuns:Fals
  Masina nu este o fiinta vie care sa se "obisnuiasca".Se prea poate ca un alt tip de ulei sa aibe un consum mai mic sau mai mare. Sau se poate intampla ca daca trecem de la un ulei semisintetic la unul sintetic, motorul sa fie mai zgomotos.Asta nu inseamna ca uleiul nu este bun pentru masina, ci doar ca motorul masinii este foarte uzat.Continuand sa pui un ulei mai gros, nu faci altceva decat sa atenuezi efectul, dar cauza va ramane aceeasi si mai devreme sau mai tarziu tot va trebui sa faci niste reparatii mai complexe.

  4.Masina mea consuma ulei, ar trebui sa-i pun un ulei mai gros?
  Raspuns:Fals
  In primul rand trebui verificat in cartea de service daca nu se specifica un consum normal de ulei. Apoi trebuie verificat daca nu sunt pierderi pe la semeringuri. Daca am eliminat aceste doua cauze, consumul de ulei poate fi ori de la o uzura a motorului sau a turbinei.

  5.Am depasit un numar de kilometri, ar trebui sa-i pun un ulei mai gros?
  Raspuns:Fals
  Un ulei sintetic, chiar daca e mai scump decat unul semisintetic, are mai multe beneficii pentru masina decat unul semisintetic sau mineral. Asigura o ungere mai buna, are o plaja mai mare de temperaturi, poate fi schimbat mai rar.Apoi, daca aveti o masina de generatie mai noua, cum ar fi un diesel cu DPF, veti vedea ca nu exista ulei semisintetic care sa intruneasca normele motorizarii respective. Prin urmare, punand un ulei mai gros (semisintetic sau sintetic), nu veti face altceva decat sa grabiti uzura motorului si chiar sa provocati defectarea unor piese foarte costisitoare, cum ar fi filtrul de particule (DPF)

 • Piese Originale Mit VS Realitate

  Posted 01 iunie 2018

  De ceva timp incoace, un mare producator auto din Romania incearca sa ne convinga ca nu exista decat piese de origine si piese contrafacute.Daca o sa aveti curiozitatea sa intrati pe site-ul lor, o sa vedeti ca testele lor comparative sunt facute doar intre piese de origine si piese contrafacute.
  De fapt lucrurile stau un pic altfel.Componentele unui autovehicol sunt produse, cam in procent de 80%, de producatori independenti de constructorul auto.Prin urmare, Renault, Opel sau orice alt constructor auto nu o sa produca niciodata placute de frana, filtre, componente electrice etc.Pentru asta sunt subcontractati diferiti producatori de echipamente auto.
  In momentul in care un model de autovehicol incepe sa fie fabricat in serie, constructorul auto este obligat sa furnizeze piese de schimb pentru acel model, pentru o perioada de minim 20 ani.
  Piesele vandute de constructorul modelului se numesc piese OE(Original Equipment).Dar acele piese nu sunt produse de constructorul auto, ci au doar stanta constructorului auto. Daca o sa aveti ocazia sa va uitati la niste placute OE de VW, o sa vedeti stanta VW si stanta producatorului (de obicei ATE sau TRW Lucas).
  Dupa o perioada de timp, acesti producatori au dreptul sa vanda si ei piese de schimb.Acestea sunt piese OEM(Original Equipment Manufacturer). Aceste piese OEM sunt identice cu piesele OE, doar ca nu au sigla constructorului auto.
  Pe langa producatorii care echipeaza din fabrica masina (OEM), si alti producatori au dreptul sa produca piese de schimb. Aceste se vor numi piese AM(Aftermarket).
  Caz concret:VW e echipat pe franare pe fata de ATE si pe spate de TRW-Lucas.
  Daca veti achizitiona placute fata OE, acestea vor avea stanta VW si stanta ATE.
  Daca vreti sa luati doar piese OEM, atunci trebuie sa luati placute ATE pentru fata si TRW pentru spate. Daca achizitionati ATE si pentru fata si pentru spate, atunci ati luat un produs OEM (fata) si unul AM(spate).
  Desi e general acceptat ca piesele produse de toti marii producatori (Bosch,Valeo,Mahle, etc) sunt piese OEM, acest lucru nu e chiar corect, dupa cum am explicat mai sus.Ei sunt denumiti OEM pentru ca echipeaza foarte multe modele, si se poate intampla destul de des sa echipeze si modelul pentru care se achizitioneaza piesa.
  Pe langa acesti mari producatori de componente auto, general denumiti producatori OEM, mai sunt si alti producatori care nu echipeaza nici un model din fabrica.Acesti producatori sunt general acceptati ca producatori AM, deoarece ei nu au cum sa fie OEM pentru vreun model anume.